dalia

dalia
Pepparbacken

lördag 24 september 2011


En vecka går så fort, fattar egentligen inte var tiden blir av. Min vän Ina fyllde 51 år den 5 september berättade hennes man idag, jag fyllde ju 47 år för några veckor sedan, hu vad tiden flyr...konstaterade vi. Det som slog mig är att Ina som är en mycket god vän till mig och jag vi är jungfrur båda, det visste jag inte innan, trots att vi känt varandra i sju år..men jag funderar på om jungfrur alltid kommer bra överens jag har så många vänner, och några kollegor som jag trivs extra bra med de är också jungfrur, kan det vara så eller är det bara slumpen,,ja en fundering. Stjärntecken är ju alltid spännande.


Måste göra lite reklam för vår bok jag läser nu,Bomull en solkig historia av Gunilla Ander, en bok som jag läser högt för dottra i (hon är dyslektiker och har inte hunnit få den i ljudfil och ska göra ett arbete om detta så vi har mysiga lässtunder). I varje fall denna bok är mycket givande,och hemsk, handlar om bomull som ni förstår , det som söker mig när jag läser den är att det är inte helt lätt med ekologiska kläder, och textiler. det handlar om bomullsindustrins hemska baksida om hur barn utnyttjas och människor dör av farliga kemikalier, också hur miljön total förstörs. Allt för att framställa billig bomull. Hur USA och EU subventionerar sina jordbrukare så det blir handelshinder för odlare i U - länder, dom som har ska ha mer,,känns det som.
Ekobomull kommer att köpas av mig i fortsättningen.

Läser även Marie Hermans Himmelsdalen en bok som väcker funderingar.

När Daniel får ett brev från sin bror tror han först att det kommer från helvetet. Strax ser han dock att det står Helvetia, inte Helvetet, på frimärket. Brodern befinner sig på ett vilohem i alpdalen Himmelstal i Schweiz, en gudomligt vacker trakt med mäktiga bergstoppar, gröna ängar och massor av frisk luft.

Det ser ut som paradiset men kanske är det själva helvetet, trots allt. Daniel åker dit och besöker sin tvillingbror. De är lika som bär och Max vill att Daniel ska ta hans plats några dagar. Efter att motvilligt ha gått med på förslaget upptäcker Daniel att han är fånge i Himmelstal. Det är omöjligt att ta sig därifrån, och det han först trodde var ett fashionabelt vilohem visar sig vara ett slags psykopatkoloni.


I bokens början vart det lite trögt jag var på väg att lägga ner, men när jag väl var inne i den så är den spännande, och väcker tankar och känslor:

finns denna fantasi..

är psykopater sådana

är forskare läkare så heluppfyllda som dessa,,

ännu har jag inte läst ut den, och ibland då jag läser romaner så kan jag gissa slutet tidigt och är det så med denna då får den inget bra betyg av mig, men vänder den i helt annan inriktning så kanske , jag återkommer..


Till min kära trädgård, den står lite tillbaka för hjälp med läxor och skogsvandring och svamp plockning just nu..men pellisarna har jag burit in i uterummet.
Just nu blommar många av mina pellisar, min favorit är denna, en stor spaljepelargon med härligt täta blommor.
Dagens skörd och sista gurkan i år.
Min syren hortensia har fått vacker höstfärg.
Denna skogsklematis är översållad med blommor
Katsuran har fått höstfärg

Hibiskusen blommar, uff vad min kamera är trasig,,jag sparar till en ny.

Idag i skogen gjorde Felix inte bara svamp fynd även denna , en vildsvins skelett-skalle, ska fotaden med annan kamera för den har så härlig färg på själva bendelen, grön-melerad,,ja vad jag ska med den till vet jag inte men fint pynt i trädgården kan det väl bli??
Jag har börjat tömma växthuset har bara chiliplantor och några tomatplantor kvar. Skördade sista gurkan idag. Chilin får sitta någon vecka till de har ju lovat sol och då blir den så röd och fin. Kanske tomaterna med kan bli röda.
Här sitter jag och bloggar hela soffan är ledig men nog ska Boysen knö sig in vid minsta sidan.

Vem åkte på rensning idag, 7 kg har vi plockat så allt fick inte plats i frysen delade med oss till grannarna, ska nog torka lite med.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, kan man ana sig till slutet på en spännande bok - då är det inte kul!
  Därför gillar jag böcker med mer psykologisk spänning än rena deckare. I dom böckerna är det kanske inte slutet utan vägen dit som är intressant.

  SvaraRadera
 2. Hej på dej där i soffan!

  Mycket jag känner igen här: Hundmys i soffan
  ... Bokintresse och där man har fått läsa mycket högt genom åren på grund av lässvårignheter hos barn. Födda inom samma stjärntecken? Får jag kolla på. Jag är lejon och min man fisk, ett av barnen fisk, en kräfta, en jungfru och en våg.

  Svampplockning ja, men inte alls i den omfattningen! Och absolut inte svinskelett. Hade absolut hellre träffat på det än ett djur i real life.

  SvaraRadera
 3. Ja, hösten kryper närmre & närmre. Ganska mysigt..
  men ... mycket att fixa till. Vilken svampskörd !
  förstår att du inte deltog i utlottingen :)
  Jag rensar när jag plockar, för det är inte kul att fixa alla på en gång. Men det ser inte tråkigt ut hos er :) Hälsa & ha en skön vecka
  Kramar Susann

  SvaraRadera
 4. Haha, jag har oxå en hund som gärna snor svampar :)
  Jag tycker inte det blir bra att torka i ugnen, dom blir så svarta, fast att jag har svag värme.
  Nu har jag (vi) byggt en svamptork (finns beskrivning här i bloggen under bygg. Sen får man arrangera hundstopp :) om man inte väljer att bygga en mindre att ha på diskbänken.
  Lycka till med torkandet// Susann

  SvaraRadera