dalia

dalia
Pepparbacken

lördag 17 mars 2012

Stolta föräldrar! får man lov att skryta lite?

Fyra år och söt som bara den!

Veckan som gått har Embla deltagit med sitt projekt i unga forskares delfinal här i Blekinge.
Hon har ställt ut sitt projektarbete om Dyslexi i arbetslivet. Hennes forskningsarbete om hur dyslektiker bemöts i arbetslivet, samt vilka rättigheter de har eftersom dyslexi är ett funktionshinder så har en person med dyslexi rätt att få hjälpmedel i arbetslivet.
Embla har själv dyslexi och var nyfiken på hur väl insatta arbetslivets personer var i detta.

Hon har arbetat med sitt projekt , intervjuat människor som är ute i arbetslivet, Inger på FMLS i Stockholm har varit ett bra bollplank. Hon har även fått hjälp från Fredrik på Svensk Talteknologi ett företag i Karlshamn som säljer alla de här goda hjälpmedlen som är så bra då en person har dyslexi. Samt försökt intervjua arbetsgivare om detta, det var inte särskilt bra respons,,två av 14 stycken svarade. Samt läst några böcker av forskare om detta..så skrivet en rapport.
Det har varit ett tungt arbete för henne som hon vuxit med gissar jag..så blev hon nominerad av sina lärare på skolan, hon och fem andra från skolan..I veckan gick tävlingen här i Blekinge..jag tror det var 26 projektarbeten med från olika skolor i Blekinge,,

Min kära dotter trodde sig inte ha några chanser alls och gå vidare till finalen i Stockholm.. det sa hon i början av denna vecka till sin mamma..

I torsdags vid fem tiden så ringde telefonen här hemma,, hon var en av de som fick åka vidare, sex dagar i Stockholm- finalen. Utställning på Tekniska museet i Stockholm, samt en hel veckas kul saker att uppleva för henne. ( så om hon inte vinner i Stockholm det spelar ingen roll,, för detta är så enormt för oss,,ja mamma gråter lite, och ja mormor, morfar farmor , farfar alla vi som vet hur hon kämpar med sin läsning och skrivning,,för hon vill och kämpar och är den som aldrig ser hindren bara kreativt söker lösningar.)

Embla fick sin diagnos Dyslexi då hon var i slutet av skolår fyra, då läste hon inte alls,kunde lära sig många böcker utantill så visst det fanns de lärare som sa;
- Nämen hon kan visst läsa hon har ju redovisat tex MAdicken,,jo hon kunde den utantill ,,det fanns ju på kassettband fick hennes ma och pa förklara för dem som trodde hon kunde läsa..Vi hade läst mycket med henne en kvart om dagen,,vi läste ofta för henne på kvällen då hon skulle sova,ja vi kämpade,,men läsningen blev inte särskilt mycket bättre.

Vår lilla prinsessa skrev inte vidare bra heller,,men hon fick dator med alla bra hjälpmedel, och talböcker, ja skolan har ställt upp för henne, som de ska.
JAg minns att jag tänkte att då hon började högstadiet så kanske det inte skulle fungera,,men det fungerade och hon fixade det med bravur, så kom hon in på gymnasiet och det har också rullat på,med fina betyg. Vi (jag och pappa hennes har läst många trista och många roliga skolböcker för henne vi är hennes lässtöd, (det hemskaste tycker jag är Kemi ,,då läser jag för henne och fattar noll själv,,men hon lyssnar och lär) .Religion avskyr hon men det gillar jag, Eu var spännande att läsa om tyckte vi båda ,jo vi har många härliga stunder i läxläsningstider, ,vidriga med...många helger har vi suttit här och läst och hon har lyssnat, för så lär hon genom att höra.

Fast projektet har varit intressant de böcker jag läst högt för henne har varit spännande.
Farmor har varit hennes extra lärare i engelska och hennes korrekturläsare, farfar har hjälpt till med det praktiska som att tillverka broschyrer och dela ut dem till olika företag.

Vi missade både utställningen och prisutdelningen på Kreativum,,skäms på oss,jag och gubben. Farfar var på plats och fotade ,,(men de fotona fick jag inte lägga ut för dottern hon gillar inte rampljuset.)

Detta är för oss så gott!

Det känns som om vår prinsessa kommer att fixa sitt liv..utmärkt väl,,trots sin dyslexi,,det är liksom inget hinder för det att hon får kämpa så gör att hon blir uppfinningsrik och kreativ som få andra,,och hon har en vilja av stål..och det kommer hon långt med..
Oh vad jag är glad!

9 kommentarer:

 1. Vad underbart att höra att alla era och framför allt dotterns kamp och kämpande har givit resultat;) Så söt som barn och säkert lika söt som vuxen:) Jag gläds verkligen med er och det gör säkert alla som själv är förälder, barnen är det finaste och käraste vi har och vi önskar ju dem ALLT gott i världen:) Hälsa dottern och gratta. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det är klart att man får skryta när man har en så fantastiskt duktig dotter!
  Jag beundrar verkligen alla som trots någon typ av brist, handikapp eller fel förutsättning ändå orkar göra det dom bestämt sig att göra!!

  SvaraRadera
 3. Åå mamma nu när jag kommit hem sent efter jobb en hel kväll och läger mig i sängen och löser detta fäller jag mer än en tår..
  Glad att ni alltid finns för mig. Mina älskade föräldrar!
  // er Embla

  SvaraRadera
 4. Ett STORT GRATTIS!! till Embla, hon är säkert stolt över alla er som verkligen ställer upp för henne.....så.....GRATTIS till er alla kämpar.
  Kram Susann

  SvaraRadera
 5. Så fantastiskt roligt!!! GRATTIS!!!
  Vilken lön för mödan för det förstår jag att detta är!

  Den kraft som hon lägger ner, den envisheten den kommer hon att ha mycket glädje av jag gissar hela livet.

  Men för att komma så här långt krävs också att omgivningen stöttar. Allra helst under uppväxten, sedan lär man sig ju till visst att kompensera själv.

  Det finns en viss risk också, och det skulle ju vara då man kämpar på i alla lägen och det blir för tungt. Men, det är en annan femma och det är då man behöver känna sig själv och åter ha en omgivning som ser.

  GLAD FÖR ALLAS ER SKULL!

  SvaraRadera
 6. Grattis till en superduktig dotter, är säker på att hon kommer att gå långt.Våran Kung har ju oxå dyslexi,
  så visst kan en prinssesa ha det oxå, och bli något stort med tiden.Så fortsätt att vara stollt
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
 7. Så klart ni ska få vara malliga o stolta! SÅ duktigt av flickan o vilken tur att hon fick er till föräldrar med nätverket omkring er! Hon kommer att klara sig bra här i livet!
  Grattis till er alla!
  kram Lena

  SvaraRadera
 8. hej Micka o Embla

  En fantastisk bedrift Embla. Du vinner, se dina fördelar. Jag har haft en del kollegor med samma hinder. Den jag först tänker på är en av mina närmaste medarbetare, Ulla, som gick i pension för ett år sedan. Läste och skrev som en kråka /fanns rättstavningsprogram i word som löste det mesta/ roligt hade vi på arbetet/ en arbetsmyra som klarade det mesta och var bmycket respekterad för sina kunskaper och erfarenheter. Hur löste hon det där med att läsa. Hon hittade andra vägar. Den utbildning hon hade lyckats ta till sig av innebar en teknologie licenciat rxamen med inriktning på kemi. Innan hon började jobba hos mig så var hon lektor på LTH.
  Strongt gjort Embla att göra detta arbete.Fortsätt kämpa. Det finns alla de möjlighetr som du själv vill Ta för dig hälsar mickas mobror nisse.

  SvaraRadera