dalia

dalia
Pepparbacken

fredag 3 september 2010

Old Blush--Mors vinst som jag fick!

är vi var på Bäckaskog förra heögen så tog mamma lotter, och jag fick vinsterna,,den bästa var Rosen och de lilla valnötsträdet var helt ok med!!
Tack mamma för denna skönhet, jag har lånat bilder och text från Rosensälskapet.
( men jag ska fota den ör under min kvällsrunda i mörker så har jag doftat på min ros,,blir den stor tro!


’Old Blush’

En annan rosimport från Kina under 1700-talet är en gammal kultivar som kineserna kallar ”Yue Yue Fen” (fen = rosa och yue yue = månatlig). I England döptes den till ’Old Blush’ eller ’Parson’s Pink China’. Som alltid är omständigheterna kring införseln i Europa föga kända. Kanske kom ’Old Blush’ från plantskolan Fan Ti i närheten av Kanton till Botaniska trädgården i Haarlem i Nederländerna år 1781. Därifrån skall Joseph Banks, direktör för Kew Garden, ha importerat plantan till England 1789. Det har också skrivits att ’Old Blush’ kan ha införts från Kanton till England av George Staunton som reste runt i Kina med en delegation diplomater ledd av MacCartney.
Namnet ’Parson’s Pink China’ fick rosen av Parson som odlade den i Rickmansworth 1793. Samma år började plantskolan Colville i England föröka den och därmed blir teorin om att den infördes av Staunton mindre trovärdig. MacCartneyoch hans delegation lämnade nämligen Kina 1792 och man kan knappast föreställa sig att rosen hann odlas och förökas till försäljning redan 1793.

’Old Blush’ är livskraftig och lätt att sticklingsföröka. Under 1800-talet var den en av de rosor som hade störst betydelse för förädlingen av nya sorter. Bland kinesiska rosor ntroducerade i Europa under slutet av 1700-talet bör man även nämna Rosa bracteata, Wendl. - den MacCartney-ros som den engelska delegationen tog med sig hem från Kina (1793-94). Men den rosen fick ingen avkomma lämplig för odling i våra trädgårdar.

'Old Blush’

6 kommentarer:

 1. Det var en riktig skönhet du fick! Snäll mamma;-)
  Hoppas att allt är bra med voffsarna. Det skulle nog bli en riktig cirkus om vi träffades;-) Två svarta och två vita som sprang omkring och busade. Trevlig helg. /Anette

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Vacker ros och en svets står nästhögst upp på min lista. Först ska det inhandlas en lätt skottkärra för renshinkar räcker inte längre och skönt att slippa bära. Sen är det en trimmer med två batterier som räckertill hela tomten. Sen kommer svetsen och vackra blomstöd som man slipper knyta ihopo "ler". Härlig rabatt och växtmarknad skulle det finnas lite mer av här på ön. Teglet runt är bara staplat och innandömmet är skorstenshacket. La lite sand och jord ovanpå och mina åkerbär som växer i vägkanter stormtrivs. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 3. Underbar ros, med fin historia! Tack för gratulationerna. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 4. Inte dumt att få en sån fin ros.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Oj, vilken tur du har då! Först en mamma som vinner och sen en mamma som skänker dig dom fina vinsterna!!

  SvaraRadera
 6. Det blev ju kanon. Inte var dag man får nån annans vinster. Men eftersom jag känner henne så väl, vet jag hennes positiva sidor. (Men att därifrån till att få hennes vinster nja)!!!!!!!!
  Ha det så skönt i denna underbara höst, efter den skall jag gå i ide.
  Kram

  SvaraRadera