dalia

dalia
Pepparbacken

onsdag 23 december 2009

Brända mandlar

Igår kväll sent gjorde jag brända mandlar. Dom blev mums goda,,fick gömma dem för ungarna idag!

Recept kommer här för den som har lust att fixa med det så här dan före dan!

200g hel mandel
100g socker
60g vatten
halv vaniljstång
1 tsk smör

Gör så här:
1.Sätt på ugnen på 180 grader. Strö ut mandlarna på en långpanna. Rosta mandlarna i ca 10 min , tills de får en gyllenbrun färg.
2.Koka upp socker, vatten och vaniljstången i en gryta i ca 10 min, 120 grader,(använd gärna termometer)
3.Ös ner de rostade mandlarna i socker vatten röran, rör om tills sockert vitnar och blir klumpigt.Fortsätt rör tills sockert har smält igen.
4. När sockert är helt smält igen och mandlarna gyllen bruna, tillsätt då smör.
5.Blanda dem väl, lägg ut dem på en oljad plåt och dela dem medans de fortfarande är varma.
Mumsigt goda, går även att rulla dem i smält choklad efteråt, men det har vi inte provat.




Idag har det varit lite städdag hos oss, vi handlade först sedan efter lunch åkte dammsugare och trasor fram. Samtidgt tog sonen in granen och klädde den, Silver turkos och vit blev hans design, de röda kulorna fick ligga kvar i kartongerna.



Idag har gubben min och dottra tomtat, de uppskattades



Av de flesta men inte av Ozzie han fick morra lite på husse..


Nej nu ska jag lägga på lite juldukar och fundera på dukningen inför morgon dagen
Ha ett gott alla ni så här dan före dan

2 kommentarer:

  1. Mums vad goda mandlarna ser ut!! Tyvärr orkar jag nog inte fixa såna iår men nästa år kanske det blir såna! Jag önskar dig en riktigt God Jul!
    Julkram från Irene och Milla!

    SvaraRadera
  2. Hejsan!
    Ser gott ut och jag försökte mig på knäck, men de vart en aning lösa. Många år sen jag gjord dem men det ska provas till helgen igen. Sparar ditt recept för det är alltid roligt att prova på nytt och Gott Nytt År, Karina.

    SvaraRadera